Салата от сливи, репички, козе сирене и кориандър
 

В книгата „Дългът към удоволствието“ на Джон Ланчестър прочетох, че едно от най-сложните ястия е салатата. Готвачът трябва да подбере сезонните продукти от градината, да ги комбинира така, че да подчертае всеки един от тях и да ги допълни с дресинг, като издигне вкуса им в култ, без да го задушава или променя. Това се оказала най-сложната задача за английските кулинари, които трябвало да се задоволят със салата айсберг, тиквички, домати и краставици, които по нищо не личало да са блага от природата.

Plum_radishes_goat_cheese_cilantro_salad1.jpg

Ланчестър обаче е прав в едно. Приемам кулинарията не като безкрайни техники и приготвяне на хранителни продукти, а като издигане на вкуса в култ. Ако е необходима термична обработка или овкусяване, нека бъде приложена, но винаги съм предпочитал щадящото приготвяне на храна. За да бъде обаче салатата интересна стъпка от менюто, действително се изискват големи умения и гастрономически познания, повярвайте ми! Аз имам голям проблем със салатите в заведенията, защото винаги мога да предвидя вкуса им, а от там вече са ми станали скучни още преди да ги опитам. Разглеждайки познатите ми сайтове, блогове и книги обаче рядко намирам нещо, което да ми грабне окото и небцето.

Plum_radishes_goat_cheese_cilantro_salad2.jpg

Една от първите ми любими кулинарни книги е „The Kinfolk Table”. В нея внимателно подбрани хора с интересен поглед върху живота и модерни професии от всякакви възрасти разказват своите истории, значението на храната за самите тях и ,разбира се, за любимите им ястия. Така попаднах на разкошна салата, която адаптирах леко според моите вкусове, но съм запазил комбинацията от продукти. Съчетанието на сливи, репички, кориандър и прясно козе сирене е изключително съблазнителна, но не само заради вкусовете им. Един прост факт ме кара всяка година да тръпна в очакване на тази салата. Фактът, че мога да си я позволя в кратък период от годината на границата на двата изпълнени с най-много плодородие сезона – лятото и есента. Лятото намираме все още репички, а кориандърът все още зеленее в градината. В ранната есен вече излизат на пазара достатъчно качествени сливи, а козите все още дават мляко, така че да се направи превъзходно сирене. Вече постоянно има козе сирене. Преди дори година-две, когато го търсех в няколко млекарници, ми обясниха, че зимата козите спират да дават мляко. Слабо известен е и фактът, че тези животни произвеждат мляко, когато са гледани добре и без стрес.

Plum_radishes_goat_cheese_cilantro_salad3.jpg

Е, уцелих момента да си направя тази салата. Комбинацията между сирене и сливи е неочаквано добра. Кориандърът е крушето в чинията, от което няма как да се отървете. Има хора, които изобщо не понасят тази подправка, но не препоръчвам да бъде заменена с магданоз, както често пише в кулинарните рецепти. Той ще промени коренно вкуса на ястието. Пък кой знае, може това да е вашата любима салата.

Plum_radishes_goat_cheese_cilantro_salad5.jpg

Салата от сливи, репички, козе сирене и кориандър

Рецептата е адаптирана от книгата "The Kinfolk Table" на Нейтън Уилямс.

За 4 порции.

4-5 сливи
100 г репички
50 г бейби спанак
120 г прясно козе сирене
5-10 г листа пресен кориандър
2 ч.л. светъл балсамов оцет
2 с.л. зехтин
морска сол на вкус

Сливите се почистват от костилките и се режат на четвъртинки. Репичките се режат на тънки филии с остър нож или мандолина. Козето сирене се натрошава.

В голяма купа се смесват сливите, репичките, спанакът, сиренето и кориандърът. Поръсват се с оцета и зехтина и се посоляват на вкус. Салата се разбърква и се поднася веднага.