Яйчена салата с репички, авокадо и майонеза с орехов тахан
 

Откакто имам блог, т.е. отскоро, още по-старателно се загледах във фейсбук и интернет изобщо в рецептите, които хората публикуват чрез снимки или текстове. Седмици наред чета и преглеждам снимки на домашната кухня на немалко българи. Представям си какво ли мисли домакинът, докато приготвя вечерята, как са приели храната хората на масата, какво са си казали, дали са поискали нещо друго за ядене…

След като изчетох тонове неграмотна реч (нямаше как да не го спомена), стигнах до много тъжни изводи. Разбира се, аз съм много (само)критичен и когато готвя, трябва да произлезе ястие, а на просто храна. Разбираемо е, че не всички имат тази нагласа. Но голяма част от храната на хората, които споделят в една дузина групи във фейсбук, направо ме притеснява. Макар не огромно, разнообразието на продукти у нас сега и начините и техниките на готвене от миналото са достатъчна предпоставка за качествена храна. Уви, не това се случва в интернет. Удивително е съчетанието на модерни продукти като авокадото със социалистическата представа за кулинария, в която всичко може да се поръси с кашкавал и да се запече. А по-гадно нещо от препечен кашкавал няма - той просто губи вкуса си при термична обработка и оставя тежка и мазна следа след това.

Бърза питка, мързелива баница, мекици за 5 минути, вечеря за нула време, десерт, който едва ли не сам се получава и е само от 3 съставки… Размишлявайки над повечето рецепти, си мисля, че този народ наистина няма време за нищо, щом не може да седне и да се нахрани на спокойствие. Чудя се закъде толкова бързат, при положение, че сме народът с най-много почивни дни и празници в ЕС.  Представата, че готвенето трябва да става бързо с минимален разход на енергия и пари, ми е противна. Насадена от социализма посредством проектирането на миниатюрни и неудобни кухни и безброй заведения за обществено хранене, тази представа е нередна, но направо вредна. 

Когато работих като редактор в предаването на Ути Бъчваров “Животът е вкусен” по БНТ, говорех по цял ден по телефона в търсене на гости, които да вземат участие. На края на деня, когато не беше удобно повече да звъня, започвах да готвя с ясната идея, че това е дейност, при която не се говори. И си мълчах с най-голямо удоволствие. Не се отплесвах в продължително стоене над печката, защото все пак трябваше да се яде. Това всъщност ме разпускаше. Накрая се чувствах напраов отпочинал.  Резултатът беше удоволствие. Когато приемем, че храненето може да е удоволствие, с което да си набавим всичко необходимо за поддържане на живота, а не досадно задължение, нещата ще стоят по друг начин. Не е нужно рецептите да са с много компоненти или след приготвянето им да не остане чист съд в кухнята, но отдадете дължимото на кулинарното изкуство, когато се заминавате с него. То винаги се отблагодарява!

Затова реших да пресъздам моя любима рецепта, станалата такава след Великден. Тогава останах с много яйца. Както вече стана ясно, обичам от остатъци от едно ястие да създам ново. Така се случи с тези яйца. Реших, че искам да направя яйчена салата. Но не просто да метна една кофичка майонеза (никога не купувам майонеза) и шепа маслини. Исках да направя яйчена салата, която да е центъра на масата. Да е нежна, кремообразна, но и наситена на вкус. Да има свежест и хрупкав елемент. Да съчeтава много вкусове и текстури, но да не заличава семплия, но съвършен вкус на полутвърдо свареното яйце. И се получи това:

Яйчена салата с репички, авокадо и майонеза с орехов тахан

Вдъхновението за яйчената салата е от bonappetit.com, а за майонезата е от книгата “Ориент Експрес” на Силвена Роу.

За 4-6 порции.

За салатата: 

8 яйца, размер L
1/2 връзка репички
1 голям стрък селъри
1 малко авокадо
1-2 стръка девисил
1/2 връзка копър
10 г див лук
100 г майонеза с орехов тахан
1 ч.л. дижонска горчица
морска сол и черен пипер на вкус

За майонезата:

2 жълтъка
100 мл слънчогледово олио
100 мл зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. орехов тахан 
морска сол на вкус

Яйцата се поставят в тенджера и се заливат с достъчно количество студена вода, така че да бъдат покрити поне 1-2 см. Варят се на умерен котлон 8-9 мин. Не бива да се преваряват или жълтъкът да стане напълно твърд. Междувременно се подготвя голяма купа с ледена вода. След като се сварят, веднага се шокират в ледената вода. Обелват се от черупките и се нарязват на едри парчета.

Репичките и селърито се нарязват на дребно. Авокадото се нарязва на едри парчета. Девисилът, копърът и дивият лук се нарязват на ситно.

За майонезата в тясна и дълбока купа се слагат жълтъците и се разбиват с миксер или пасатор с телена бъркалка. Олиото и зехтинът се смесват и се добавят на много тънка струйка, почти на капким към жълтъците. Накрая се добавят лимоновият сок, ореховият тахан. Посолява се на вкус.

Зеленчуците, зелените подправки, горчицата и майонезата се добавят към яйцата. Подправя се на вкус и се разбърква внимателно, докато всички съставки се смесят равномерно. Поднася се с хляб или като самостоятелни порции, гарниранирани с още малко див лук и свежи зеленчуци.